HTML

Pátfalvai receptek

Apátfalviak receptjeit gyűjtöm össze. Elsősorban tájjellegű (pátfalvai) finomságokat szeretnék megjeleníteni. Szigeti Gyögy: Fejezetek Apátfalva néprajzából című könyvében összegyüjtött ételeket ismertetem, ill a nagymamám 1925-től írodott (eredeti) süteményes recept füzetéből szemezgetek. Emellett ide várom a faluból mások nagymamájának is a remekeit. . .

Utolsó kommentek

Kásalevesek

2007.11.11. 00:08 andreas



Rizskása leves:
Zsíros rántást készítünk,kevés apróra vágott vöröshagymával,kevés törött paprikával és apróra vágott kaporral.Ezt arántást kb. 2 liter vízzel fölengedjük és amikor forrni kezd 10-15 dkg rizskásátfőzünk bele.Ha megfött, 1-2 csepp ecetet és egy evőkanál téfölt (tejfölt) adunk hozzá.Ritkára készítjük.
Nagyon régi étel. Az adatközlő édesanyjától tanulta.
A recept eredete: özv.Gera Jánosné elmondása alapján.
 

Köleskása leves:
Vékony (híg) rántást készítünk, s ebbe kevés törött paprikát és zöldséget teszünk.Kb. 1 -1,5 liter vízzel feleresztjük és kissé megsózzuk. Amikor forr akkor 1dl köleskását főzünk bele. Hígra készítjük.
Régebben általánosan fogyasztották, ma azonban csak elvétve főzik.Szegények és gazdagok egyaránt készítették.
A recept eredete: özv. Szigeti Mátyásné,Sóki Anna elmondása alapján. 

A fenti recepteket Szigeti Gyögy: Fejezetek Apátfalva néprajzából című könyvből idézem.

Szólj hozzá!

Címkék: levesek

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvairecept.blog.hu/api/trackback/id/tr92224893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása