Rizskása leves:
Zsíros rántást készítünk,kevés apróra vágott vöröshagymával,kevés törött paprikával és apróra vágott kaporral.Ezt arántást kb. 2 liter vízzel fölengedjük és amikor forrni kezd 10-15 dkg rizskásátfőzünk bele.Ha megfött, 1-2 csepp ecetet és egy evőkanál téfölt (tejfölt) adunk hozzá.Ritkára készítjük.
Nagyon régi étel. Az adatközlő édesanyjától tanulta.
A recept eredete: özv.Gera Jánosné elmondása alapján.
Köleskása leves:
Vékony (híg) rántást készítünk, s ebbe kevés törött paprikát és zöldséget teszünk.Kb. 1 -1,5 liter vízzel feleresztjük és kissé megsózzuk. Amikor forr akkor 1dl köleskását főzünk bele. Hígra készítjük.
Régebben általánosan fogyasztották, ma azonban csak elvétve főzik.Szegények és gazdagok egyaránt készítették.
A recept eredete: özv. Szigeti Mátyásné,Sóki Anna elmondása alapján.
A fenti recepteket Szigeti Gyögy: Fejezetek Apátfalva néprajzából című könyvből idézem.
Utolsó kommentek