HTML

Pátfalvai receptek

Apátfalviak receptjeit gyűjtöm össze. Elsősorban tájjellegű (pátfalvai) finomságokat szeretnék megjeleníteni. Szigeti Gyögy: Fejezetek Apátfalva néprajzából című könyvében összegyüjtött ételeket ismertetem, ill a nagymamám 1925-től írodott (eredeti) süteményes recept füzetéből szemezgetek. Emellett ide várom a faluból mások nagymamájának is a remekeit. . .

Utolsó kommentek

Apátfalvi receptverseny

2007.12.30. 01:54 andreas


Apátfalván a Faluházban megrendezett falusi receptversenyre nevezett versenyzők finomságai:


Nyomós sajtos tallér
 
Hozzávalók:
-       1 Rama margarin
-       1 doboz tejföl
-       2 evőkanál zsír
-       2 db tojás
-       20 dkg trappista sajt
-       köménymag (lehet őrölt is!)
-       3 teáskanál só
-       Kicsi sütőpor
-       És amennyi Tótkomlósi lisztet felvesz (kb. 80-100 dkg.)
 
A margarint, tejfölt, zsírt, tojást, sajtot, köményt, sót és a sütőport habosra kavarni, majd lassanként hozzáadagoljuk a lisztet, úgy, hogy képlékeny anyagot kapjunk. Golyókat formálunk belőle, majd nyomós sütögetőben kisütjük.
A receptet Jakabovics Mátyásné küldte be.
 
Tejszínes gesztenye kocka
 
Hozzávalók: 8 tojásból barna piskótát sütünk, majd a piskótalapot hosszan kettőbe vágjuk.
 
Töltelék:
-       25 dkg gesztenye massza
-       2 evőkanál porcukor
-       1 evőkanál rum
-       4 dl tejszín
-       1 zselatin fix               
Ezeket alaposan összekeverem, majd a krém ¾-ed részével megtöltöm a piskótát, a maradék krémet a sütemény tetejére simítom.
 
Tetejére:
-       3 csomag habpor
-       1,5 dl tej
-       2 evőkanál porcukor
-       1 zselatin fix
Ezeket felverem habnak, majd a sütemény tetejére kenem, végül gesztenyemasszát reszelek rá díszítésként. Egyszerű, könnyen elkészíthető és nagyon finom.
 
A receptet Borbély Imréné küldte be.

Diós szelet
 
Hozzávaló a tésztához:
10 tojásfehérjét 30 dkg cukorral kemény habbá verünk. Hozzáadunk 30 dkg darált diót, 3 evőkanál lisztet és ½ csomag sütőport. Ezt a masszát 3 részre osztjuk és lapokat sütünk belőle. ( 24X 35 cm-es, közepes tepsi)
 
Krémhez:
10 tojás sárgáját 15 dkg cukorral, egy csomag vaníliás cukorral gőz fölött krémmé főzzük, közepes lángon, kb. 15-20 percig.
 
A kihűlt krémet 20 dkg margarinnal vagy vajjal kikeverjük, és megtöltjük a lapokat. Tetejét darált dióval szórjuk meg.
 
A receptet Fekete Ilona küldte be.
 
Lúdláb
 
Hozzávaló a tésztához:
-       7 egész tojás
-       3 kanál víz
-       10 kanál cukor
-       2 kanál kakaó
-       8 kanál liszt
-       1 csomag sütőpor
Töltelék:
-       1 csomag csokoládé                                               
-       2 kanál liszt                                                           
         1 csomag margarin
         25 dkg porcukor                                          
      Fél liter tejjel felfőzzük.
Ezt a két tölteléket keverjük össze.
Tetejére: 1 csomag katica tortabevonó.
 
A receptet Vígh Antalné küldte be.

Hólabda

Tészta:
-       8 tojás
-       40 dkg porcukor
-       25 dkg liszt
-       2 evőkanál kakaó
-       8 evőkanál forró víz
-       1 csomag sütőpor
 
A tojás sárgáját porcukorral és forró vízzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kakaót, lisztet sütőport,tojás habját. Zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük.(Lehet kettőbe is, de ha egybe sütjük, el kell vágni ujjnyi vastagra).
Krém: Fél liter tejben 5 kanál grízes lisztet sűrűre főzünk. Ha kihűlt összekeverjük (25dkg vaj, 25 dkg porcukorral kikavarva) tehetünk bele 1 csomag vanília cukrot is. A tésztát kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, két lapot krémmel összeragasztjuk, kívülről is bekenjük,a tetejére csokit csepegtetünk,végül kókuszba hempergetjük.
 
A receptet Vajda Lászlóné küldte be.
 
3-bit szelet
 
Tészta:
-       6 tojás fehérje
-       20dkg cukor
-       15dkg darált dió
-       2dkg zsemlemorzsa
-       3dkg liszt
-       1 kávés kanál sütőpor
A tojás fehérjét kemény habbá verjük és minden hozzávalót óvatosan belekeverünk. A tepsit vajazzuk,lisztezzük, majd vékony tésztát sütünk.(közepes tepsi)
Krém:
-       6 tojás sárgája
-       25dkg cukor
-       2 csomag vaníliás pudingpor
-       7dl tej
-       25 dkg margarin
A tejben sűrűre főzzük a cukrot, tojássárgáját, pudingport, ha kihűlt hozzákeverjük a margarint,majd a krémet megfelezzük .Egyik felét 1 csomag vaníliás cukorral keverjük,másik felébe5 dkg kakaóport keverünk. Kell még hozzá 1 csomag háztartási keksz (lehetőleg négyzet alakú)
Összeállítás: Diós tészta, rá sárga krém, erre vaníliás tejbe mártogatott keksz,erre a barna krém, tetejére csoki reszelék. Egy napig hűtőben állni hagyjuk.
 
A receptet Antalné Borbély Judit küldte be.
 
Rumos keksztekercs
(3 rúd)
 
Tésztája:
 
- 90dkg daráltkeksz
- 6 evőkanál kakaópor
- 30 dkg porcukor
- Ízlés szerint rum vagy rumaroma
- 6 dl langyosra hűtött forralt tej
Töltelék:
-       25 dkg Ráma margarin
-       15 dkg vaj
-       40 dkg porcukor
-       35 dkg kókuszreszelék
-       2 csomag vaníliás cukor
-       Citromlé
Előbb elkészítjük a tésztát. Kekszet, kakaóport, cukrot alaposan összekeverjük, a közepébe öntjük a tejet, a tejbe keverjük a rumot vagy aromát. Jól kidolgozzuk, nejlonba tekerjük. Addig  pihen míg a tölteléket elkészítjük.
Töltelék: vaníliás cukorra tesszük a citromlevet, hogy olvadjon. A Rámát, vajat, porcukrot dolgozzuk bele, utána a kókuszreszeléket. A tölteléket nem kell habosra kavarni, mert akkor nincs tartása.
Mindkettőt 3 részre osztjuk, kicsit vastagabb nejlonon vagy fólián, téglalap alakúra, egyenletesen elnyújtjuk, majd a tölteléket rásimítgatjuk. A fólia segítségével légmentesen felsodorjuk és a 6 dkg kókuszreszelék egy részébe jól meghempergetjük. Külön-külön alufóliára rakjuk, ha kihűlt (kb.2 óra) betekerjük vele, hogy ki ne száradjon. Egy napig hűtőszekrénybe tesszük. Kicsit srégen szeleteljük.
U. I : A tésztája,kemény de ,de nyújtható legyen,pár evőkanál tejet még tehetünk hozzá,ha úgy kívánja.
 
A receptet Vargáné Antal Ilona küldte be.
 
Dinnye szelet
 

Piros rész:
-       ½ csomag Rama
-       30 dkg porcukor
-       30 dkg keksz
-       1,5 csomag sárgadinnye aroma
-       1 csomag piros ételfesték
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá.
 
Zöld rész:
-       ½ csomag Rama
-       30 dkg porcukor
-       30 dkg keksz
-       1,5 csomag sárgadinnye aroma
-       1 csomag zöld ételfesték
 
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá.
A receptet Borsos Istvánné küldte be.
 
Barackmag
 
Hozzávalók:
-       20 dkg porcukor
-       20 dkg dió
-       20 dkg liszt
-       3 kanál kakaó
Ezt összekeverjük, barackformába töltjük, a közepébe nyomunk egy kis mélyedést a tölteléknek.
Töltelék:
-       20 dkg porcukor
-       20 dkg vajjal jól kikeverve, és tetszés szerint aromával ízesítve. A kihűlt barackmag közepébe töltjük, és kettőt összeragasztunk.
Dobozban tárolva 1 hónapig eláll.
A receptet Beke Mihályné küldte be.
 
Őszibarack
 
Hozzávalók:
-       20 dkg zsír
-       30 dkg cukor
-       2 tojás
Ezeket alaposan kikeverjük, majd hozzáadunk 2 dl tejet, 3 kanál lisztet, 1 kávéskanál szódabikarbónát. A tésztát 2 órán át pihentetjük.
70 dkg liszttel összegyúrjuk és kis dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. Világosra sütjük. A pogácsákat kifúrjuk, a morzsát, majd a töltelékkel összegyúrjuk.
Töltelék:
-       ¼ kg baracklekvár
-       Fél csomag vaj
-       Rum aroma
-       ¼ kg cukor
-       3 dkg darált dió
 
A kifúrt pogácsákat megtöltjük a töltelékkel, felét citromszörpbe, a másik felét málnaszörpbe mártjuk, majd összeragasztjuk és kristálycukorba forgatjuk.
A receptet Beke Mihályné küldte be.
 
Pötyi szelet
 
Tészta:
-       6 tojásból piskótát csinálunk, amibe belekeverünk még 5 kanál lisztet és 1 kanál kakaót.
Krém:
-       25 dkg Rama margarin
-       15-20 dkg porcukor
-       2 vaníliás cukor
-       2-3 kanál rum
Ezeket habosra keverjük, majd 4 dl tejből és 4 kanál lisztből besamellt főzünk, ha kihűlt, összekeverjük.
Rudak:
-       15 dkg darált keksz
-       1 kanál kakaó
-       2 kanál baracklekvár
-       ½ dl rum
-       1 gesztenyemassza
 
Ezt jól eldolgozzuk, ha kicsit kemény, lehet tejet adni hozzá. Ebböl 5-7 rudat sodrunk. A piskótát hosszában kettévágjuk, fele krémet rákenjük, erre hosszában rátesszük a rudakat, majd a krém másik felét, a második piskótát is rátesszük.
A tetejét csoki mázzal díszítjük.
 
A receptet Beke Mihályné küldte be.
 
Hájas kifli
 
Hozzávalók:
-       1 liter tej
-       3 dkg élesztő
-       2 evőkanál cukor
-       kevés só
-       kb. 1 kg háj
-       8 dkg Rama margarin
-       2 tojás sárgája
-       2 egész tojás a kenéshez
-       kb. 1,5 kg liszt
 
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, olvasztott margarint, 2 tojás sárgáját, csipet sót teszünk bele. A tésztát kb. 1,5 liszttel jól kidolgozzuk. 15-20 percig letakarva pihentetjük, majd összesen háromszor megkenjük a darált, kikavart hájjal. A kenések között szintén 15-20 percet pihen a tészta.
Az utolsó hajtogatás után a tésztát kinyújtjuk, elvágjuk és a csinos kifliket zsírozott tepsibe rakjuk.
 
Töltelék:
Ízlés szerint lehet mákos, diós, túrós stb.
A kifliket tojással megkenjük, kb. 75 darab kifli lesz belőle, ha sok lehet fél adag is.
A receptet Mátó Józsefné küldte be.
 
Csokis túrós szelet
 
Süssünk 6 tojásból (gáztepsi nagyságú) csokis piskótát, szeletelhetünk rá kiwit vagy őszibarackbefőttet ízlés szerint.
 
A következő krémmel kenjük meg:
- 80 dkg tehéntúró
- 20 dkg porcukor
- 4 csomag vaníliás cukor
- 1 pohár tejföl
- 3 dl tejszín
 
Ezeket alaposan összekeverem, 1 csomag étkezési zselatint 1dl vízben feloldom (forralni nem szabad). Belekeverem a túróba, alaposan összekeverem, tetejét olvasztott csokival becsíkozom.
 
A receptet Furák Istvánné küldte be.

Szólj hozzá!

Címkék: apátfalvi receptverseny

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvairecept.blog.hu/api/trackback/id/tr16278754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása