HTML

Pátfalvai receptek

Apátfalviak receptjeit gyűjtöm össze. Elsősorban tájjellegű (pátfalvai) finomságokat szeretnék megjeleníteni. Szigeti Gyögy: Fejezetek Apátfalva néprajzából című könyvében összegyüjtött ételeket ismertetem, ill a nagymamám 1925-től írodott (eredeti) süteményes recept füzetéből szemezgetek. Emellett ide várom a faluból mások nagymamájának is a remekeit. . .

Utolsó kommentek

Apátfalvi receptek a Bökény népe hagyományőrzőktől

2011.01.22. 12:49 andreas

A Bökény Népe Hagyományőrző és Harcművészeti Egyesület ügyes kezű háziasszonyai otthonosan mozognak a konyhában. Az összejövetelekre mindenki házi készítésű süteményeket hoz. Ezzel kínáljuk vendégeinket és egymást. Az évek alatt kialakult ki, melyik süteményt ki készíti legfinomabban. Az alapanyagokra is igyekszünk odafigyelni. Ha lehet házi tejet, házilag készült vajat, tejfölt használunk. A lisztet a csapat közösen a Tótkomlósi Malomból szerzi be, a mézet Makóról termelőtől vesszük, a tojást saját tyúkjaink tojják. Igyekszünk csak természetes anyagokból összeállítani a tésztákat, adalékanyagok és színezékek nélkül.
Minden csapat tagunk nevéhez kapcsolunk néhány kedvenc süteményt, amit ő tud a legjobban elkészíteni.
 
Kekszes piramis
 
30 dkg. cukrot, 1,5 dl vízben felfőzni, bele tenni 5 dkg. kakaót, és beledarabolni 1 margarint, 10 dkg mazsolát, 10 dkg diót. Jól elkeverni. Ha kihűlt 1 dl rumot öntünk bele és 50 dkg darált kekszet. Összekeverjük, gombócokat formálunk belőle, kókuszreszelékbe mártjuk. Előbb gömböt formálunk belőle, majd citromfacsaró aljába nyomjuk, hogy piramis alakú legyen.
 
Bögrés diós
 
1 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre diót, 1 sütőport összekeverünk. 1 bögre tejet 1 egész tojással elkavarunk. Az egészet összedolgozzuk. Zsírozott lisztezett közepes tepsibe sütjük.
 
Sós rúd
 
45 dkg zsír, 1 kg liszt, 4 dl tejföl, 1 evőkanál só, 1 csomag élesztő.
Összegyúrjuk, pihentetjük langyos helyen. Kiszaggatjuk, vagy felvágjuk rudakra. A tetejére tojássárgáját kenünk és reszelt sajttal megszórjuk. Kizsírozzuk a tepsit, sűrűn telerakjuk és sütjük. Kiadós, sokáig eláll.
A receptet Bakáné Nagy Gyöngyi jegyezte le
 
Bögrés almás
 
2 bögre reszelt alma, (3dl-es) 2 bögre liszt, 1 és fél bögre cukor, 2 sütőpor, 4 tojás a fehérjét felverni, a sárgáját beletenni, összekeverni. Tetejére darabolt diót szórunk.
 
Almás kavart
 
3 nagy almát lereszelni, 2 bögre liszt, 1 és fél bögre cukor, 1 sütőpor, 10 dkg vaj olvasztva, 1 nagy tejföl, fél teáskanál fahéj. Ezeket összedolgozzuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és sütjük.
 
Linzer sütemény
 
35 dkg liszt 15 dkg. porcukor, 1 csomag vanília cukor, 3 tojás sárgája, 25 dkg margarin.
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 óráig hűvös helyen pihentetjük, szaggatjuk, sütjük. Lekvárral megkenjük, kettőt összeragasztunk belőle.
 
Meggyes joghurtos szelet
 
12 tojásból piskótát sütünk, kettévágjuk,a tésztát a következő töltelékkel töltjük.
Krém: 4 dl málna szörp + 2 dl víz, ebbe szórunk 25 dkg étkezési zselatint, elkeverjük, és kavargatva forráspontig főzzük, majd teljesen kihűtjük. 4 dl lehűtött tejszínt habbá verünk 1 kanál cukorral és 1 habfixálóval.
50 dkg gyümölcsöt vagy 1 üveg bontott meggyet teszünk a habba. Ha dermed a zselatin, belekeverjük a habhoz.
Ezt töltjük a két piskótalap közé, és a tetejére is vékony krémréteget teszünk. Hűtőbe tesszük. Fontos, hogy minden hozzávaló hűtött legyen, akkor gyorsabban dermed a zselatin.
A receptet Vargáné Nagyfalusi Ilona jegyezte le.
 
Tejfölös-citromos keksz
 
2 nagy tejfölt összekavarunk 10 kanál cukorral, 2 citrom levével és reszelt héjával és egy vaníliás cukorral. Egy jénaiban sorba lerakunk háztartási kekszet, ráöntjük a tejfölös krémet, újból egy sor keksz, rá krémet. 3 sor keksz, közé krém, és felül krém alkotja a sütit. Összesen 80 dkg. keksz szükséges.
Éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megpuhuljon reggelre. Sütés nélkül készül.
A receptet Rigó Angéla jegyezte le.
 
Kenyér lángos
 
50 dkg lisztet teszünk egy tálba, 3 dl. langyos vizet, másfél teáskanál sót, ugyanennyi cukrot 4 dkg élesztőt rá. 1 evőkanál zsírt adunk hozzá. Jól összedolgozzuk, átdagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük.
A tepsit kikenjük zsírral, liszttel. Beletesszük a tésztát, félig megsütjük. rátesszük a feltétet: tejfölt, kolbászt, hagymát, sajtot és megsütjük.
A receptet Kerekesné Varga Sára jegyezte le.
 
Mézes süti
 
Tészta:2 egész tojás, 3 dkg zsír, 1 kiskanál fahéj, 2 evőkanál langyos méz, 3 evőkanál tej, 15 dkg. cukor, kb. 10 percig keverni, ameddig a zsír fel nem olvad. Beletenni 45 dkg. lisztet 1 teás kanál szódaporral összekeverve
4 lapot sütünk belőle.
Krém: 8 dl tejből, 8 kanál grízből tejbegrízt főzünk. 30 dkg vajat 30 dkg cukorral és 1 vaníliás cukorral habosra keverünk, és ha a gríz kihűlt összekeverjük.
Az alsó lapot grízes krémmel, a középsőt lekvárral (barack), a harmadikat ismét grízes krémmel töltjük. A tetejét, vagy vanília cukros porcukorral, vagy csokoládéval leöntjük.
ásnapra puhul meg.
A receptet Tamás Mihályné jegyezte le.
 
Mézeskalács
 
25 dkg. mézet és 5 dkg. vajat meglangyosítani egy kis lábasban. Egy másik edényben 3 nagyobb méretű tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget és 2 dkg. szalakálit turmixgéppel jól összedolgozunk. Utána beleöntjük a mézes vajat, és újból elkeverjük alaposan. Végül kézzel 70 dkg. sima lisztet dolgozunk bele. Zacskóban pihentetjük szobahőmérsékleten 1 napig. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
Máz a tetejére: Ha kihűlt a pogácsa akkor díszítjük. 1 kisebb tojás fehérjét felverünk habnak utána belekeverünk 10 dkg. átszitált porcukrot. (Fakanállal keverjük). Akkor elég sűrű, ha a fakanálról lefelé csurgatva megszakad a krém
 
Kolozsvári sütemény
 
10 db. nagy tojássárgája, 30 dkg. zsír, 45 dkg apró szemű kristálycukor, 2 db. közepes citrom reszelt héja, leve, habosra kavarni.
10 db. tojásfehérje, 6 dkg porcukor, kemény habbá felverni.
50 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, ha kisebbek a tojások kevesebb liszt is elég.
A kidolgozott anyagokat fakanállal ügyesen kell összekavarni, nem szabad sokáig kevergetni. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejét darabolt dió és kristálycukor keverékével megszórjuk. Sütés kb. 1 óra.
Pogácsaszaggatóval félholdakat szúrunk ki.
A receptet Vargáné Antal Ilona jegyezte le.
 
Túrós béles
 
Tészta: 50 dkg lisztet 25 dkg lágy margarinnal, 10 dkg cukorral, 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 cs. sütőporral és fél dl tejjel elkeverünk. Jól összegyúrjuk és 60-40 arányban elosztjuk. A nagyobb rész az alja, a kisebb a teteje lesz. Közé rakjuk a töltelékeket
Töltelék: 1 kg túrót áttörünk, hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 25 dkg cukrot, 3 evőkanál lisztet, 1 dl tejfölt, 1 vaníliás cukrot, és utoljára 4 tojás kemény habját. (lehet mazsolát is)
A tepsibe beleterítjük az alsó tésztát, rá a tölteléket és a felső lapot rátesszük. A tetejét villával megszurkáljuk, 45 percig sütjük.
Nagyobb tepsire való adag.
 
Tejfölös rétes
 
10 dkg zsír, 2 egész tojás, 2 kiskupa tejföl, csipet só, csipet cukor, ezeket jól összekeverjük majd 60 dkg liszttel összeállítjuk. Nyújtófával kinyújtjuk amekkorára bírjuk.

2 vajat kikeverünk és a tésztára rákenjük kézzel, majd feltekerjük mint a veknit és háromba vágjuk. Egy éjszakára hideg kamrába tesszük, külön mindegyik veknit nejlonzacskóba csomagolva. Másnap reggel mindegyikből 3-at vágunk és kinyújtjuk, amekkora a tepsi, megtöltjük és feltekerjük.
A receptet Tamás Mihályné jegyezte le.
 
Püspökkenyér
 
30 dkg cukrot, 8 nagy tojás sárgájával habosra keverünk. 20 dkg lisztet 1 csomag sütőporral elkeverünk, apránként a tojáshoz keverjük, végül a tojások keményre vert habját is beletesszük. kb. 10 dkg apróra vágott diót, 1 csomag mazsolát, 10 dkg csokoládét apróra tördelve (bármilyen aszalt gyümölcsöt tehetünk bele) beletesszük a az előző tésztába.2 db zsírozott, lisztezett őzgerincformába elegendő, kiborítás után csoki mázzal leönteni.
A receptet Tamás Mihályné jegyezte le.
 
Mákos
 
12.5 dkg egész mák, 12,5 dkg kókusz, 10 tojás habnak, 31 dkg cukor, 3 evőkanál liszt
Krém: 2 vaníliás puding, 6 dl tej, 10 tojássárgája, 21 dkg cukor. Ha kihűlt 1 rámát hozzákeverni. Tetejére kekszet teszünk.
A receptet Beke Mihályné Margit néni jegyezte le.
 
Dinnye
 
Piros rész: ½ csomag Rama, 30 dkg porcukor, 30 dkg keksz, 1,5 csomag sárgadinnye aroma, 1 csomag piros ételfesték.
Zöld rész: ½ csomag Rama, 30 dkg porcukor, 30 dkg keksz, 1,5 csomag sárgadinnye aroma, 1 csomag zöld ételfesték.
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá. Görögdinnyéket formálunk belőle, szeleteljük.
A receptet Beke Mihályné Margit néni jegyezte le.
 
Fekete Rózsa
 
Tészta: 60 dkg liszt,10 dkg vaj, 1 tojás, 1csomag sütőpor, pici szódabikarbóna tej
Mákos töltelék: 20 dkg darált mák 20 dkg liszt 10 dkg vaj 25 dkg porcukor 2 dl tej 1 sütőpor
Krém: 1 liter tej 3 csomag vaníliás puding 25 dkg ráma sütőmargarin 25 dkg porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit szükséges mennyiségű tejjel összedolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk. 5 részre osztjuk, ebből 2 részt külön-külön a tepsi hátoldalán megsütünk, vékony lapnak. A 3 másik részt a mákos töltelékkel (amit ha összeállítasz, egy folyékony masszát kapsz) feltekerjük mint a bejglit, és a tekercseket egymás mellé helyezve, tepsibe téve megsütjük.
A pudingot elkészítem, kihűlés után a margarinnal és porcukorral habosra keverem, így elkészült a krém.
Összeállítás:
1 lap tészta, rá a krém fele, ebbe beleültetjük a 3 tekercs mákos-kígyónkat egymás mellé, jön a maradék krém, és végül a második lap tészta. Tetejét csoki mázzal díszítjük.
A receptet Beke Mihályné Margit néni jegyezte le.
 

Szólj hozzá!

Címkék: sütemények népe bökény

Apátfalvi receptverseny

2007.12.30. 01:54 andreas


Apátfalván a Faluházban megrendezett falusi receptversenyre nevezett versenyzők finomságai:


Nyomós sajtos tallér
 
Hozzávalók:
-       1 Rama margarin
-       1 doboz tejföl
-       2 evőkanál zsír
-       2 db tojás
-       20 dkg trappista sajt
-       köménymag (lehet őrölt is!)
-       3 teáskanál só
-       Kicsi sütőpor
-       És amennyi Tótkomlósi lisztet felvesz (kb. 80-100 dkg.)
 
A margarint, tejfölt, zsírt, tojást, sajtot, köményt, sót és a sütőport habosra kavarni, majd lassanként hozzáadagoljuk a lisztet, úgy, hogy képlékeny anyagot kapjunk. Golyókat formálunk belőle, majd nyomós sütögetőben kisütjük.
A receptet Jakabovics Mátyásné küldte be.
 
Tejszínes gesztenye kocka
 
Hozzávalók: 8 tojásból barna piskótát sütünk, majd a piskótalapot hosszan kettőbe vágjuk.
 
Töltelék:
-       25 dkg gesztenye massza
-       2 evőkanál porcukor
-       1 evőkanál rum
-       4 dl tejszín
-       1 zselatin fix               
Ezeket alaposan összekeverem, majd a krém ¾-ed részével megtöltöm a piskótát, a maradék krémet a sütemény tetejére simítom.
 
Tetejére:
-       3 csomag habpor
-       1,5 dl tej
-       2 evőkanál porcukor
-       1 zselatin fix
Ezeket felverem habnak, majd a sütemény tetejére kenem, végül gesztenyemasszát reszelek rá díszítésként. Egyszerű, könnyen elkészíthető és nagyon finom.
 
A receptet Borbély Imréné küldte be.

Diós szelet
 
Hozzávaló a tésztához:
10 tojásfehérjét 30 dkg cukorral kemény habbá verünk. Hozzáadunk 30 dkg darált diót, 3 evőkanál lisztet és ½ csomag sütőport. Ezt a masszát 3 részre osztjuk és lapokat sütünk belőle. ( 24X 35 cm-es, közepes tepsi)
 
Krémhez:
10 tojás sárgáját 15 dkg cukorral, egy csomag vaníliás cukorral gőz fölött krémmé főzzük, közepes lángon, kb. 15-20 percig.
 
A kihűlt krémet 20 dkg margarinnal vagy vajjal kikeverjük, és megtöltjük a lapokat. Tetejét darált dióval szórjuk meg.
 
A receptet Fekete Ilona küldte be.
 
Lúdláb
 
Hozzávaló a tésztához:
-       7 egész tojás
-       3 kanál víz
-       10 kanál cukor
-       2 kanál kakaó
-       8 kanál liszt
-       1 csomag sütőpor
Töltelék:
-       1 csomag csokoládé                                               
-       2 kanál liszt                                                           
         1 csomag margarin
         25 dkg porcukor                                          
      Fél liter tejjel felfőzzük.
Ezt a két tölteléket keverjük össze.
Tetejére: 1 csomag katica tortabevonó.
 
A receptet Vígh Antalné küldte be.

Hólabda

Tészta:
-       8 tojás
-       40 dkg porcukor
-       25 dkg liszt
-       2 evőkanál kakaó
-       8 evőkanál forró víz
-       1 csomag sütőpor
 
A tojás sárgáját porcukorral és forró vízzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kakaót, lisztet sütőport,tojás habját. Zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük.(Lehet kettőbe is, de ha egybe sütjük, el kell vágni ujjnyi vastagra).
Krém: Fél liter tejben 5 kanál grízes lisztet sűrűre főzünk. Ha kihűlt összekeverjük (25dkg vaj, 25 dkg porcukorral kikavarva) tehetünk bele 1 csomag vanília cukrot is. A tésztát kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, két lapot krémmel összeragasztjuk, kívülről is bekenjük,a tetejére csokit csepegtetünk,végül kókuszba hempergetjük.
 
A receptet Vajda Lászlóné küldte be.
 
3-bit szelet
 
Tészta:
-       6 tojás fehérje
-       20dkg cukor
-       15dkg darált dió
-       2dkg zsemlemorzsa
-       3dkg liszt
-       1 kávés kanál sütőpor
A tojás fehérjét kemény habbá verjük és minden hozzávalót óvatosan belekeverünk. A tepsit vajazzuk,lisztezzük, majd vékony tésztát sütünk.(közepes tepsi)
Krém:
-       6 tojás sárgája
-       25dkg cukor
-       2 csomag vaníliás pudingpor
-       7dl tej
-       25 dkg margarin
A tejben sűrűre főzzük a cukrot, tojássárgáját, pudingport, ha kihűlt hozzákeverjük a margarint,majd a krémet megfelezzük .Egyik felét 1 csomag vaníliás cukorral keverjük,másik felébe5 dkg kakaóport keverünk. Kell még hozzá 1 csomag háztartási keksz (lehetőleg négyzet alakú)
Összeállítás: Diós tészta, rá sárga krém, erre vaníliás tejbe mártogatott keksz,erre a barna krém, tetejére csoki reszelék. Egy napig hűtőben állni hagyjuk.
 
A receptet Antalné Borbély Judit küldte be.
 
Rumos keksztekercs
(3 rúd)
 
Tésztája:
 
- 90dkg daráltkeksz
- 6 evőkanál kakaópor
- 30 dkg porcukor
- Ízlés szerint rum vagy rumaroma
- 6 dl langyosra hűtött forralt tej
Töltelék:
-       25 dkg Ráma margarin
-       15 dkg vaj
-       40 dkg porcukor
-       35 dkg kókuszreszelék
-       2 csomag vaníliás cukor
-       Citromlé
Előbb elkészítjük a tésztát. Kekszet, kakaóport, cukrot alaposan összekeverjük, a közepébe öntjük a tejet, a tejbe keverjük a rumot vagy aromát. Jól kidolgozzuk, nejlonba tekerjük. Addig  pihen míg a tölteléket elkészítjük.
Töltelék: vaníliás cukorra tesszük a citromlevet, hogy olvadjon. A Rámát, vajat, porcukrot dolgozzuk bele, utána a kókuszreszeléket. A tölteléket nem kell habosra kavarni, mert akkor nincs tartása.
Mindkettőt 3 részre osztjuk, kicsit vastagabb nejlonon vagy fólián, téglalap alakúra, egyenletesen elnyújtjuk, majd a tölteléket rásimítgatjuk. A fólia segítségével légmentesen felsodorjuk és a 6 dkg kókuszreszelék egy részébe jól meghempergetjük. Külön-külön alufóliára rakjuk, ha kihűlt (kb.2 óra) betekerjük vele, hogy ki ne száradjon. Egy napig hűtőszekrénybe tesszük. Kicsit srégen szeleteljük.
U. I : A tésztája,kemény de ,de nyújtható legyen,pár evőkanál tejet még tehetünk hozzá,ha úgy kívánja.
 
A receptet Vargáné Antal Ilona küldte be.
 
Dinnye szelet
 

Piros rész:
-       ½ csomag Rama
-       30 dkg porcukor
-       30 dkg keksz
-       1,5 csomag sárgadinnye aroma
-       1 csomag piros ételfesték
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá.
 
Zöld rész:
-       ½ csomag Rama
-       30 dkg porcukor
-       30 dkg keksz
-       1,5 csomag sárgadinnye aroma
-       1 csomag zöld ételfesték
 
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá.
A receptet Borsos Istvánné küldte be.
 
Barackmag
 
Hozzávalók:
-       20 dkg porcukor
-       20 dkg dió
-       20 dkg liszt
-       3 kanál kakaó
Ezt összekeverjük, barackformába töltjük, a közepébe nyomunk egy kis mélyedést a tölteléknek.
Töltelék:
-       20 dkg porcukor
-       20 dkg vajjal jól kikeverve, és tetszés szerint aromával ízesítve. A kihűlt barackmag közepébe töltjük, és kettőt összeragasztunk.
Dobozban tárolva 1 hónapig eláll.
A receptet Beke Mihályné küldte be.
 
Őszibarack
 
Hozzávalók:
-       20 dkg zsír
-       30 dkg cukor
-       2 tojás
Ezeket alaposan kikeverjük, majd hozzáadunk 2 dl tejet, 3 kanál lisztet, 1 kávéskanál szódabikarbónát. A tésztát 2 órán át pihentetjük.
70 dkg liszttel összegyúrjuk és kis dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. Világosra sütjük. A pogácsákat kifúrjuk, a morzsát, majd a töltelékkel összegyúrjuk.
Töltelék:
-       ¼ kg baracklekvár
-       Fél csomag vaj
-       Rum aroma
-       ¼ kg cukor
-       3 dkg darált dió
 
A kifúrt pogácsákat megtöltjük a töltelékkel, felét citromszörpbe, a másik felét málnaszörpbe mártjuk, majd összeragasztjuk és kristálycukorba forgatjuk.
A receptet Beke Mihályné küldte be.
 
Pötyi szelet
 
Tészta:
-       6 tojásból piskótát csinálunk, amibe belekeverünk még 5 kanál lisztet és 1 kanál kakaót.
Krém:
-       25 dkg Rama margarin
-       15-20 dkg porcukor
-       2 vaníliás cukor
-       2-3 kanál rum
Ezeket habosra keverjük, majd 4 dl tejből és 4 kanál lisztből besamellt főzünk, ha kihűlt, összekeverjük.
Rudak:
-       15 dkg darált keksz
-       1 kanál kakaó
-       2 kanál baracklekvár
-       ½ dl rum
-       1 gesztenyemassza
 
Ezt jól eldolgozzuk, ha kicsit kemény, lehet tejet adni hozzá. Ebböl 5-7 rudat sodrunk. A piskótát hosszában kettévágjuk, fele krémet rákenjük, erre hosszában rátesszük a rudakat, majd a krém másik felét, a második piskótát is rátesszük.
A tetejét csoki mázzal díszítjük.
 
A receptet Beke Mihályné küldte be.
 
Hájas kifli
 
Hozzávalók:
-       1 liter tej
-       3 dkg élesztő
-       2 evőkanál cukor
-       kevés só
-       kb. 1 kg háj
-       8 dkg Rama margarin
-       2 tojás sárgája
-       2 egész tojás a kenéshez
-       kb. 1,5 kg liszt
 
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, olvasztott margarint, 2 tojás sárgáját, csipet sót teszünk bele. A tésztát kb. 1,5 liszttel jól kidolgozzuk. 15-20 percig letakarva pihentetjük, majd összesen háromszor megkenjük a darált, kikavart hájjal. A kenések között szintén 15-20 percet pihen a tészta.
Az utolsó hajtogatás után a tésztát kinyújtjuk, elvágjuk és a csinos kifliket zsírozott tepsibe rakjuk.
 
Töltelék:
Ízlés szerint lehet mákos, diós, túrós stb.
A kifliket tojással megkenjük, kb. 75 darab kifli lesz belőle, ha sok lehet fél adag is.
A receptet Mátó Józsefné küldte be.
 
Csokis túrós szelet
 
Süssünk 6 tojásból (gáztepsi nagyságú) csokis piskótát, szeletelhetünk rá kiwit vagy őszibarackbefőttet ízlés szerint.
 
A következő krémmel kenjük meg:
- 80 dkg tehéntúró
- 20 dkg porcukor
- 4 csomag vaníliás cukor
- 1 pohár tejföl
- 3 dl tejszín
 
Ezeket alaposan összekeverem, 1 csomag étkezési zselatint 1dl vízben feloldom (forralni nem szabad). Belekeverem a túróba, alaposan összekeverem, tetejét olvasztott csokival becsíkozom.
 
A receptet Furák Istvánné küldte be.

Szólj hozzá!

Címkék: apátfalvi receptverseny

Kásalevesek

2007.11.11. 00:08 andreas



Rizskása leves:
Zsíros rántást készítünk,kevés apróra vágott vöröshagymával,kevés törött paprikával és apróra vágott kaporral.Ezt arántást kb. 2 liter vízzel fölengedjük és amikor forrni kezd 10-15 dkg rizskásátfőzünk bele.Ha megfött, 1-2 csepp ecetet és egy evőkanál téfölt (tejfölt) adunk hozzá.Ritkára készítjük.
Nagyon régi étel. Az adatközlő édesanyjától tanulta.
A recept eredete: özv.Gera Jánosné elmondása alapján.
 

Köleskása leves:
Vékony (híg) rántást készítünk, s ebbe kevés törött paprikát és zöldséget teszünk.Kb. 1 -1,5 liter vízzel feleresztjük és kissé megsózzuk. Amikor forr akkor 1dl köleskását főzünk bele. Hígra készítjük.
Régebben általánosan fogyasztották, ma azonban csak elvétve főzik.Szegények és gazdagok egyaránt készítették.
A recept eredete: özv. Szigeti Mátyásné,Sóki Anna elmondása alapján. 

A fenti recepteket Szigeti Gyögy: Fejezetek Apátfalva néprajzából című könyvből idézem.

Szólj hozzá!

Címkék: levesek

Sütemények (A)

2007.11.04. 22:40 andreas


Herczeg Piroska receptjei 1925-től


Ánizsos pereckék:
14 dk finom lisztet 10dk vajat összevegyítünk egy kevés ánizzsal citromhéjjal,1 tojással,jól kidolgozzuk, pereceket formálunk, tojásfehérjével megkenjük, s gorombán tört cukorral meghintjük, lassú tűznél sütjük.

Angol csók:
2 egész tojást 1/2 óráig verünk, beleteszünk 10 e.k.cukrot 2 k.k. kakaót, 4 dk hosszúra vágott mandulát, kavarjuk jól össze és szaggassuk ki.

Almás pite:
Omlós tésztát  készítsünk és nyujtsuk ki vékonyra. Tepsi nagyságú,két darabot vágjunk ki belőle.Most az egyiket tegyük a tepsibe, hámozzunk meg 8 szép savanyú almát, szeljünk 
vékony szeletekre, rakjuk a tésztára, szórjuk meg fahéjjal, mazsola szölővel, cukorral, tört dióval és zsemlemorzsával. Ezután a tészta másik felét boritsuk rá, kenjük meg tojással, tört diót szorjunk rá.Süssük meg, vágjuk karikákra és bőven lássuk el cukorral.

Alma torta:
10 dk vajat v.zsírt 10 dk cukorral, 20 dk liszttel, 1 tojássárgájával, 1 k.k. rummal,borral vagy gyenge ecettel, 1-2 dk tejföllel gyúrjunk össze. A fél tésztát sodorjuk ki, tegyük tepsibe, az almákat megtisztitva, szeletekre vágva cukorral pároljuk meg adva hozzá kis vaniliát,fahéjat esetleg mandulát. Ha kihült  kenjük a tésztára, melyre a megmaradttésztából készítsünk rácsot.

Angol kenyér:
Keverjen össze 3 tojjássárgáját 14 dk porcukorral,adjon hozzá u.a. hámozatlan órölt mandulát, u.a. diót, 3dk reszelt csokoládét,u.a. kandirozott és vékonyra vágott narancshéjat 11 dk összevágott mazsolát, végül 10 dk lisztet és az egész anyagot összgyurva, vajjal kikent és kilisztezett tepsiben hüvelykujjnyi vastagon nyujtsuk ki és lassú tűznél süssük.

Apáca csók:
4 dk lisztet dörzsöljön el u.a. zsírral addig míg ha marokba szorítja jól összeáll. Azután finomra szitált cukorral édesítse meg és 2v.3 tojást keverjen közé, hogy pogácsa keménységű legyen. Kevés citromhéjat is lehet bele tenni ha jól össze van gyurva ujjnyi vastagra nyújtsa el és szaggatóval szaggassa ki, a közeétujjal benyomvaa mélyedést cukorba fött csarasznyével vagy meggylekvárral töltse meg. Körülötte a tésztát tojással kell bekenni és rá törött cukrot és mandulát hinteni. Azután szép sárgára sütni.

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény

Nagymamám recept füzete

2007.11.02. 16:51 andreas

A nagymamám süteményes füzete.
Ebből fogom sorban kiírni a recepteket. A recepteket amelyekről nem tudom mennyire apátfalviak, mennyire ismertek más vidéken. Biztosan terjedtek már a múltszázad elején is szájról-szájra, faluról-falura a finomabb sütemények készítési módjai. 
Egyet tudok: egy fiatal apátfalvi lány kezdte lejegyezni - 1925. február hó 11 -től, - akit Herczeg Piroskának hívtak. Ő volt az anyai nagymamám - Csala Károlyné.
Jegyzeteit szöveghűen másolom majd, ragaszkodva az eredetihez. Lehet, hogy lesznek szavak melyek ma már furcsán hangzanak - de lehet értelmezni. Az esetleges hibákat nem tudom korrigálni, mivel én nem értek a sütéshez.

Szólj hozzá!

Címkék: nagymamám receptfüzete