HTML

Pátfalvai receptek

Apátfalviak receptjeit gyűjtöm össze. Elsősorban tájjellegű (pátfalvai) finomságokat szeretnék megjeleníteni. Szigeti Gyögy: Fejezetek Apátfalva néprajzából című könyvében összegyüjtött ételeket ismertetem, ill a nagymamám 1925-től írodott (eredeti) süteményes recept füzetéből szemezgetek. Emellett ide várom a faluból mások nagymamájának is a remekeit. . .

Utolsó kommentek

Sütemények (A)

2007.11.04. 22:40 andreas


Herczeg Piroska receptjei 1925-től


Ánizsos pereckék:
14 dk finom lisztet 10dk vajat összevegyítünk egy kevés ánizzsal citromhéjjal,1 tojással,jól kidolgozzuk, pereceket formálunk, tojásfehérjével megkenjük, s gorombán tört cukorral meghintjük, lassú tűznél sütjük.

Angol csók:
2 egész tojást 1/2 óráig verünk, beleteszünk 10 e.k.cukrot 2 k.k. kakaót, 4 dk hosszúra vágott mandulát, kavarjuk jól össze és szaggassuk ki.

Almás pite:
Omlós tésztát  készítsünk és nyujtsuk ki vékonyra. Tepsi nagyságú,két darabot vágjunk ki belőle.Most az egyiket tegyük a tepsibe, hámozzunk meg 8 szép savanyú almát, szeljünk 
vékony szeletekre, rakjuk a tésztára, szórjuk meg fahéjjal, mazsola szölővel, cukorral, tört dióval és zsemlemorzsával. Ezután a tészta másik felét boritsuk rá, kenjük meg tojással, tört diót szorjunk rá.Süssük meg, vágjuk karikákra és bőven lássuk el cukorral.

Alma torta:
10 dk vajat v.zsírt 10 dk cukorral, 20 dk liszttel, 1 tojássárgájával, 1 k.k. rummal,borral vagy gyenge ecettel, 1-2 dk tejföllel gyúrjunk össze. A fél tésztát sodorjuk ki, tegyük tepsibe, az almákat megtisztitva, szeletekre vágva cukorral pároljuk meg adva hozzá kis vaniliát,fahéjat esetleg mandulát. Ha kihült  kenjük a tésztára, melyre a megmaradttésztából készítsünk rácsot.

Angol kenyér:
Keverjen össze 3 tojjássárgáját 14 dk porcukorral,adjon hozzá u.a. hámozatlan órölt mandulát, u.a. diót, 3dk reszelt csokoládét,u.a. kandirozott és vékonyra vágott narancshéjat 11 dk összevágott mazsolát, végül 10 dk lisztet és az egész anyagot összgyurva, vajjal kikent és kilisztezett tepsiben hüvelykujjnyi vastagon nyujtsuk ki és lassú tűznél süssük.

Apáca csók:
4 dk lisztet dörzsöljön el u.a. zsírral addig míg ha marokba szorítja jól összeáll. Azután finomra szitált cukorral édesítse meg és 2v.3 tojást keverjen közé, hogy pogácsa keménységű legyen. Kevés citromhéjat is lehet bele tenni ha jól össze van gyurva ujjnyi vastagra nyújtsa el és szaggatóval szaggassa ki, a közeétujjal benyomvaa mélyedést cukorba fött csarasznyével vagy meggylekvárral töltse meg. Körülötte a tésztát tojással kell bekenni és rá törött cukrot és mandulát hinteni. Azután szép sárgára sütni.

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvairecept.blog.hu/api/trackback/id/tr22218567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása