Apátfalván a Faluházban megrendezett falusi receptversenyre nevezett versenyzők finomságai:
Nyomós sajtos tallér

Hozzávalók:
- 1 Rama margarin
- 1 doboz tejföl
- 2 evőkanál zsír
- 2 db tojás
- 20 dkg trappista sajt
- köménymag (lehet őrölt is!)
- 3 teáskanál só
- Kicsi sütőpor
- És amennyi Tótkomlósi lisztet felvesz (kb. 80-100 dkg.)
A margarint, tejfölt, zsírt, tojást, sajtot, köményt, sót és a sütőport habosra kavarni, majd lassanként hozzáadagoljuk a lisztet, úgy, hogy képlékeny anyagot kapjunk. Golyókat formálunk belőle, majd nyomós sütögetőben kisütjük.
A receptet Jakabovics Mátyásné küldte be.
Tejszínes gesztenye kocka

Hozzávalók: 8 tojásból barna piskótát sütünk, majd a piskótalapot hosszan kettőbe vágjuk.
Töltelék:
- 25 dkg gesztenye massza
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál rum
- 4 dl tejszín
- 1 zselatin fix
Ezeket alaposan összekeverem, majd a krém ¾-ed részével megtöltöm a piskótát, a maradék krémet a sütemény tetejére simítom.
Tetejére:
- 3 csomag habpor
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál porcukor
- 1 zselatin fix
Ezeket felverem habnak, majd a sütemény tetejére kenem, végül gesztenyemasszát reszelek rá díszítésként. Egyszerű, könnyen elkészíthető és nagyon finom.
A receptet Borbély Imréné küldte be.
Diós szelet
Hozzávaló a tésztához:
10 tojásfehérjét 30 dkg cukorral kemény habbá verünk. Hozzáadunk 30 dkg darált diót, 3 evőkanál lisztet és ½ csomag sütőport. Ezt a masszát 3 részre osztjuk és lapokat sütünk belőle. ( 24X 35 cm-es, közepes tepsi)
Krémhez:
10 tojás sárgáját 15 dkg cukorral, egy csomag vaníliás cukorral gőz fölött krémmé főzzük, közepes lángon, kb. 15-20 percig.
A kihűlt krémet 20 dkg margarinnal vagy vajjal kikeverjük, és megtöltjük a lapokat. Tetejét darált dióval szórjuk meg.
A receptet Fekete Ilona küldte be.
Lúdláb
Hozzávaló a tésztához:
- 7 egész tojás
- 3 kanál víz
- 10 kanál cukor
- 2 kanál kakaó
- 8 kanál liszt
- 1 csomag sütőpor
Töltelék:
- 1 csomag csokoládé
- 2 kanál liszt
1 csomag margarin
25 dkg porcukor
Fél liter tejjel felfőzzük.
Ezt a két tölteléket keverjük össze.
Tetejére: 1 csomag katica tortabevonó.
A receptet Vígh Antalné küldte be.
Hólabda
Tészta:
- 8 tojás
- 40 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 8 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
A tojás sárgáját porcukorral és forró vízzel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a kakaót, lisztet sütőport,tojás habját. Zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük.(Lehet kettőbe is, de ha egybe sütjük, el kell vágni ujjnyi vastagra).
Krém: Fél liter tejben 5 kanál grízes lisztet sűrűre főzünk. Ha kihűlt összekeverjük (25dkg vaj, 25 dkg porcukorral kikavarva) tehetünk bele 1 csomag vanília cukrot is. A tésztát kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, két lapot krémmel összeragasztjuk, kívülről is bekenjük,a tetejére csokit csepegtetünk,végül kókuszba hempergetjük.
A receptet Vajda Lászlóné küldte be.
3-bit szelet
Tészta:
- 6 tojás fehérje
- 20dkg cukor
- 15dkg darált dió
- 2dkg zsemlemorzsa
- 3dkg liszt
- 1 kávés kanál sütőpor
A tojás fehérjét kemény habbá verjük és minden hozzávalót óvatosan belekeverünk. A tepsit vajazzuk,lisztezzük, majd vékony tésztát sütünk.(közepes tepsi)
Krém:
- 6 tojás sárgája
- 25dkg cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7dl tej
- 25 dkg margarin
A tejben sűrűre főzzük a cukrot, tojássárgáját, pudingport, ha kihűlt hozzákeverjük a margarint,majd a krémet megfelezzük .Egyik felét 1 csomag vaníliás cukorral keverjük,másik felébe5 dkg kakaóport keverünk. Kell még hozzá 1 csomag háztartási keksz (lehetőleg négyzet alakú)
Összeállítás: Diós tészta, rá sárga krém, erre vaníliás tejbe mártogatott keksz,erre a barna krém, tetejére csoki reszelék. Egy napig hűtőben állni hagyjuk.
A receptet Antalné Borbély Judit küldte be.
Rumos keksztekercs
(3 rúd)
Tésztája:
- 90dkg daráltkeksz
- 6 evőkanál kakaópor
- 30 dkg porcukor
- Ízlés szerint rum vagy rumaroma
- 6 dl langyosra hűtött forralt tej
Töltelék:
- 25 dkg Ráma margarin
- 15 dkg vaj
- 40 dkg porcukor
- 35 dkg kókuszreszelék
- 2 csomag vaníliás cukor
- Citromlé
Előbb elkészítjük a tésztát. Kekszet, kakaóport, cukrot alaposan összekeverjük, a közepébe öntjük a tejet, a tejbe keverjük a rumot vagy aromát. Jól kidolgozzuk, nejlonba tekerjük. Addig pihen míg a tölteléket elkészítjük.
Töltelék: vaníliás cukorra tesszük a citromlevet, hogy olvadjon. A Rámát, vajat, porcukrot dolgozzuk bele, utána a kókuszreszeléket. A tölteléket nem kell habosra kavarni, mert akkor nincs tartása.
Mindkettőt 3 részre osztjuk, kicsit vastagabb nejlonon vagy fólián, téglalap alakúra, egyenletesen elnyújtjuk, majd a tölteléket rásimítgatjuk. A fólia segítségével légmentesen felsodorjuk és a 6 dkg kókuszreszelék egy részébe jól meghempergetjük. Külön-külön alufóliára rakjuk, ha kihűlt (kb.2 óra) betekerjük vele, hogy ki ne száradjon. Egy napig hűtőszekrénybe tesszük. Kicsit srégen szeleteljük.
U. I : A tésztája,kemény de ,de nyújtható legyen,pár evőkanál tejet még tehetünk hozzá,ha úgy kívánja.
A receptet Vargáné Antal Ilona küldte be.
Dinnye szelet
Piros rész:
- ½ csomag Rama
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg keksz
- 1,5 csomag sárgadinnye aroma
- 1 csomag piros ételfesték
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá.
Zöld rész:
- ½ csomag Rama
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg keksz
- 1,5 csomag sárgadinnye aroma
- 1 csomag zöld ételfesték
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá.
A receptet Borsos Istvánné küldte be.
Barackmag

Hozzávalók:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg dió
- 20 dkg liszt
- 3 kanál kakaó
Ezt összekeverjük, barackformába töltjük, a közepébe nyomunk egy kis mélyedést a tölteléknek.
Töltelék:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vajjal jól kikeverve, és tetszés szerint aromával ízesítve. A kihűlt barackmag közepébe töltjük, és kettőt összeragasztunk.
Dobozban tárolva 1 hónapig eláll.
A receptet Beke Mihályné küldte be.
Őszibarack

Hozzávalók:
- 20 dkg zsír
- 30 dkg cukor
- 2 tojás
Ezeket alaposan kikeverjük, majd hozzáadunk 2 dl tejet, 3 kanál lisztet, 1 kávéskanál szódabikarbónát. A tésztát 2 órán át pihentetjük.
70 dkg liszttel összegyúrjuk és kis dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. Világosra sütjük. A pogácsákat kifúrjuk, a morzsát, majd a töltelékkel összegyúrjuk.
Töltelék:
- ¼ kg baracklekvár
- Fél csomag vaj
- Rum aroma
- ¼ kg cukor
- 3 dkg darált dió
A kifúrt pogácsákat megtöltjük a töltelékkel, felét citromszörpbe, a másik felét málnaszörpbe mártjuk, majd összeragasztjuk és kristálycukorba forgatjuk.
A receptet Beke Mihályné küldte be.
Pötyi szelet
Tészta:
- 6 tojásból piskótát csinálunk, amibe belekeverünk még 5 kanál lisztet és 1 kanál kakaót.
Krém:
- 25 dkg Rama margarin
- 15-20 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
- 2-3 kanál rum
Ezeket habosra keverjük, majd 4 dl tejből és 4 kanál lisztből besamellt főzünk, ha kihűlt, összekeverjük.
Rudak:
- 15 dkg darált keksz
- 1 kanál kakaó
- 2 kanál baracklekvár
- ½ dl rum
- 1 gesztenyemassza
Ezt jól eldolgozzuk, ha kicsit kemény, lehet tejet adni hozzá. Ebböl 5-7 rudat sodrunk. A piskótát hosszában kettévágjuk, fele krémet rákenjük, erre hosszában rátesszük a rudakat, majd a krém másik felét, a második piskótát is rátesszük.
A tetejét csoki mázzal díszítjük.
A receptet Beke Mihályné küldte be.
Hájas kifli
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 3 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- kevés só
- kb. 1 kg háj
- 8 dkg Rama margarin
- 2 tojás sárgája
- 2 egész tojás a kenéshez
- kb. 1,5 kg liszt
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, olvasztott margarint, 2 tojás sárgáját, csipet sót teszünk bele. A tésztát kb. 1,5 liszttel jól kidolgozzuk. 15-20 percig letakarva pihentetjük, majd összesen háromszor megkenjük a darált, kikavart hájjal. A kenések között szintén 15-20 percet pihen a tészta.
Az utolsó hajtogatás után a tésztát kinyújtjuk, elvágjuk és a csinos kifliket zsírozott tepsibe rakjuk.
Töltelék:
Ízlés szerint lehet mákos, diós, túrós stb.
A kifliket tojással megkenjük, kb. 75 darab kifli lesz belőle, ha sok lehet fél adag is.
A receptet Mátó Józsefné küldte be.
Csokis túrós szelet
Süssünk 6 tojásból (gáztepsi nagyságú) csokis piskótát, szeletelhetünk rá kiwit vagy őszibarackbefőttet ízlés szerint.
A következő krémmel kenjük meg:
- 80 dkg tehéntúró
- 20 dkg porcukor
- 4 csomag vaníliás cukor
- 1 pohár tejföl
- 3 dl tejszín
Ezeket alaposan összekeverem, 1 csomag étkezési zselatint 1dl vízben feloldom (forralni nem szabad). Belekeverem a túróba, alaposan összekeverem, tetejét olvasztott csokival becsíkozom.
A receptet Furák Istvánné küldte be.
Utolsó kommentek