HTML

Pátfalvai receptek

Apátfalviak receptjeit gyűjtöm össze. Elsősorban tájjellegű (pátfalvai) finomságokat szeretnék megjeleníteni. Szigeti Gyögy: Fejezetek Apátfalva néprajzából című könyvében összegyüjtött ételeket ismertetem, ill a nagymamám 1925-től írodott (eredeti) süteményes recept füzetéből szemezgetek. Emellett ide várom a faluból mások nagymamájának is a remekeit. . .

Utolsó kommentek

Apátfalvi hagyományőrzők receptjei

2011.01.14. 21:14 andreas

A Bökény Népe Hagyományőrző és Harcművészeti Egyesület ügyes kezű háziasszonyai otthonosan mozognak a konyhában. Az összejövetelekre mindenki házi készítésű süteményeket hoz. Ezzel kínáljuk vendégeinket és egymást. Az évek alatt kialakult ki, melyik süteményt ki készíti legfinomabban.
Az alapanyagokra is igyekszünk odafigyelni. Ha lehet házi tejet, házilag készült vajat, tejfölt használunk. A lisztet a csapat közösen a Tótkomlósi Malomból szerzi be, a mézet Makóról termelőtől vesszük, a tojást saját tyúkjaink tojják. Igyekszünk csak természetes anyagokból összeállítani a tésztákat, adalékanyagok és színezékek nélkül.
Minden csapat tagunk nevéhez kapcsolunk néhány kedvenc süteményt, amit ő tud a legjobban elkészíteni.
 

 
Kekszes piramis
30 dkg. cukrot, 1,5 dl vízben felfőzni, bele tenni 5 dkg. kakaót, és beledarabolni 1 margarint, 10 dkg mazsolát, 10 dkg diót. Jól elkeverni. Ha kihűlt 1 dl rumot öntünk bele és 50 dkg darált kekszet. Összekeverjük, gombócokat formálunk belőle, kókuszreszelékbe mártjuk. Előbb gömböt formálunk belőle, majd citromfacsaró aljába nyomjuk, hogy piramis alakú legyen.
 
Bögrés diós
 
1 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre diót, 1 sütőport összekeverünk. 1 bögre tejet 1 egész tojással elkavarunk. Az egészet összedolgozzuk. Zsírozott lisztezett közepes tepsibe sütjük.
 
Sós rúd
 
45 dkg zsír, 1 kg liszt, 4 dl tejföl, 1 evőkanál só, 1 csomag élesztő.
Összegyúrjuk, pihentetjük langyos helyen. Kiszaggatjuk, vagy felvágjuk rudakra. A tetejére tojássárgáját kenünk és reszelt sajttal megszórjuk. Kizsírozzuk a tepsit, sűrűn telerakjuk és sütjük. Kiadós, sokáig eláll.
A receptet Bakáné Nagy Gyöngyi jegyezte
 
Bögrés almás
 
2 bögre reszelt alma, (3dl-es) 2 bögre liszt, 1 és fél bögre cukor, 2 sütőpor, 4 tojás a fehérjét felverni, a sárgáját beletenni, összekeverni. Tetejére darabolt diót szórunk.
 
 
Almás kavart
 
3 nagy almát lereszelni, 2 bögre liszt, 1 és fél bögre cukor, 1 sütőpor, 10 dkg vaj olvasztva, 1 nagy tejföl, fél teáskanál fahéj. Ezeket összedolgozzuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és sütjük.
 
Linzer sütemény
 
 
35 dkg liszt 15 dkg. porcukor, 1 csomag vanília cukor, 3 tojás sárgája, 25 dkg margarin.
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 óráig hűvös helyen pihentetjük, szaggatjuk, sütjük. Lekvárral megkenjük, kettőt összeragasztunk belőle.
 
 
 
 
 
 
 
Meggyes joghurtos szelet
 
12 tojásból piskótát sütünk, kettévágjuk,a tésztát a következő töltelékkel töltjük.
Krém: 4 dl málna szörp + 2 dl víz, ebbe szórunk 25 dkg étkezési zselatint, elkeverjük, és kavargatva forráspontig főzzük, majd teljesen kihűtjük.
4 dl lehűtött tejszínt habbá verünk 1 kanál cukorral és 1 habfixálóval.
50 dkg gyümölcsöt vagy 1 üveg bontott meggyet teszünk a habba. Ha dermed a zselatin, belekeverjük a habhoz.
Ezt töltjük a két piskótalap közé, és a tetejére is vékony krémréteget teszünk. Hűtőbe tesszük. Fontos, hogy minden hozzávaló hűtött legyen, akkor gyorsabban dermed a zselatin.
A receptet Vargáné Icu jegyezte
 
Tejfölös-citromos keksz
 
2 nagy tejfölt összekavarunk 10 kanál cukorral, 2 citrom levével és reszelt héjával és egy vaníliás cukorral.
Egy jénaiban sorba lerakunk háztartási kekszet, ráöntjük a tejfölös krémet, újból egy sor keksz, rá krémet. 3 sor keksz, közé krém, és felül krém alkotja a sütit. Összesen 80 dkg. keksz szükséges.
Éjszaká
ra hűtőbe tesszük, hogy megpuhuljon reggelre. Sütés nélkül készül.

A receptet Rigó Angéla jegyezte

Kenyér lángos

50 dkg lisztet teszünk egy tálba, 3 dl. langyos vizet, másfél teáskanál sót, ugyanennyi cukrot 4 dkg élesztőt rá. 1 evőkanál zsírt adunk hozzá. Jól összedolgozzuk, átdagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük.
A tepsit kikenjük zsírral, liszttel. Beletesszük a tésztát, félig megsütjük. rátesszük a feltétet: tejfölt, kolbászt, hagymát, sajtot és megsütjük.
 A receptet Kerekesné Varga Sára jegyezte
 
Mézes süti
 
Tészta:2 egész tojás, 3 dkg zsír, 1 kiskanál fahéj, 2 evőkanál langyos méz, 3 evőkanál tej, 15 dkg. cukor, kb. 10 percig keverni, ameddig a zsír fel nem olvad. Beletenni 45 dkg. lisztet 1 teás kanál szódaporral összekeverve .
4 lapot sütünk belőle.
Krém : 8 dl tejből, 8 kanál grízből tejbegrízt főzünk. 30 dkg vajat 30 dkg cukorral és 1 vaniliás cukorral habosra keverünk, és ha a gríz kihűlt összekeverjük.
Az alsó lapot grízes krémmel, a középsőt lekvárral (barack), a harmadikat ismét grízes krémmel töltjük.
A tetejét, vagy vanilia cukros porcukorral, vagy csokoládéval leöntjük.
Másnapra puhul meg.
A receptet Tamás Mihályné jegyezte
 
Mézeskalács
 
25 dkg. mézet és 5 dkg. vajat meglangyosítani egy kis lábasban. Egy másik edényben 3 nagyobb méretű tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget és 2 dkg. szalakálit turmixgéppel jól összedolgozunk. Utána beleöntjük a mézes vajat, és újból elkeverjük alaposan. Végül kézzel 70 dkg. sima lisztet dolgozunk bele. Zacskóban pihentetjük szobahőmérsékleten 1 napig. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
Máz a tetejére
Ha kihűlt a pogácsa akkor díszítjük. 1 kisebb tojás fehérjét felverünk habnak utána belekeverünk 10 dkg. átszitált porcukrot. (Fakanállal keverjük). Akkor elég sűrű, ha a fakanálról lefelé csurgatva megszakad a krém
 
 
Kolozsvári sütemény
 
10 db. nagy tojássárgája, 30 dkg. zsír, 45 dkg aprószemű kristálycukor, 2 db. közepes citrom reszelt héja, leve, habosra kavarni.
10 db. tojásfehérje, 6 dkg porcukor, kemény habbá felverni.
50 dkg finomliszt, félcsomag sütőpor, ha kisebbek a tojások kevesebb liszt is elég.
A kidolgozott anyagokat fakanállal ügyesen kell összekavarni, nem szabad sokáig kevergetni. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejét darabolt dió és kristálycukor keverékével megszórjuk. Sütés kb. 1 óra.
Pogácsaszaggatóval félholdakat szúrunk ki.
A receptet Vargáné Antal Ilona jegyezte
 
Túrós béles
 
Tészta: 50 dkg lisztet 25 dkg lágy margarinnal, 10 dkg cukorral, 1 egész tojással és 1 tojássárgájával, 1 cs. sütőporral és fél dl tejjel elkeverünk. Jól összegyúrjuk és 60-40 arányban elosztjuk. A nagyobb rész az alja, a kisebb a teteje lesz. Közé rakjuk a töltelékeket.
Töltelék: 1 kg túrót áttörünk, hozzáadunk 3 tojás sárgáját, 25 dkg cukrot, 3 evőkanál lisztet, 1 dl tejfölt, 1 vaniliás cukrot, és utoljára 4 tojás kemény habját. (lehet mazsolát is)
A tepsibe beleterítjük az alsó tésztát, rá a tölteléket és a felső lapot rátesszük. A tetejét villával megszurkáljuk, 45 percig sütjük.
Nagyobb tepsire való adag.
 
 
 
Tejfölös rétes
 
10 dkg zsír, 2 egész tojás, 2 kiskupa tejföl, csipet só, csipet cukor, ezeket jól összekeverjük majd 60 dkg liszttel összeállítjuk. Nyújtófával kinyújtjuk amekkorára bírjuk.
2 vajat kikeverünk és a tésztára rákenjük kézzel, majd feltekerjük mint a veknit és háromba vágjuk. Egy éjszakára hideg kamrába tesszük, külön mindegyik veknit nejlonzacskóba csomagolva. Másnap reggel mindegyikből 3-at vágunk és kinyújtjuk, amekkora a tepsi, megtöltjük és feltekerjük.
A receptet Tamás Mihályné jegyezte
 
 
Püspökkenyér
 
30 dkg cukrot, 8 nagy tojás sárgájával habosra keverünk. 20 dkg lisztet 1 csomag sütőporral elkeverünk, apránként a tojáshoz keverjük, végül a tojások keményre vert habját is beletesszük.
kb 10 dkg apróra vágott diót, 1 csomag mazsolát, 10 dkg csokoládét apróra tördelve (bármilyen aszalt gyümölcsöt tehetünk bele) beletesszük a az előző tésztába.
2 db zsírozott, lisztezett őzgerincformába elegendő, kiborítás után csoki mázzal leönteni.
A receptet Tamás Mihályné jegyezte


Mákos
 
12.5 dkg egész mák, 12,5 dkg kókusz, 10 tojás habnak, 31 dkg cukor,
 3 evőkanál liszt
Krém: 2 vanilliás puding, 6 dl tej, 10 tojássárgája, 21 dkg cukor. Ha kihült 1 rámát hozzákeverni. Tetejére kekszet teszünk.
A receptet Beke Mihályné Margit jegyezte le
 
Dinnye
 
Piros rész:
½ csomag Rama, 30 dkg porcukor, 30 dkg keksz, 1,5 csomag sárgadinnye aroma, 1 csomag piros ételfesték
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá.
Zöld rész:
½ csomag Rama, 30 dkg porcukor, 30 dkg keksz, 1,5 csomag sárgadinnye aroma, 1 csomag zöld ételfesték
Ezeket összeállítjuk, és ha kemény, egy pici vizet adunk hozzá. Görgdinnyéket formálunk belőle, szeleteljük.
A receptet Beke Mihályné Margit jegyezte le
 
Fekete Rózsa
 

Tészta: 60 dkg liszt,10 dkg vaj, 1 tojás, 1csomag sütőpor, pici szódabikarbóna tej
Mákos töltelék: 20 dkg darált mák 20 dkg liszt 10 dkg vaj 25 dkg porcukor 2 dl tej 1 sütőpor

Krém: 1 liter tej 3 csomag vaníliás puding 25 dkg sütőmargarin    25 dkg porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit szükséges mennyiségű tejjel összedolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk. 5 részre osztjuk, ebből 2 részt külön-külön a tepsi hátoldalán megsütünk, vékony lapnak. A 3 másik részt a mákos töltelékkel (amit ha összeállítasz, egy folyékony masszát kapsz) feltekerjük mint a bejglit, és a tekercseket egymás mellé helyezve, tepsibe téve megsütjük.
A pudingot elkészítem, kihűlés után a margarinnal és porcukorral habosra keverem, így elkészült a krém.
Összeállítás:
1 lap tészta, rá a krém fele, ebbe beleültetjük a 3 tekercs mákos-kígyónkat egymás mellé, jön a maradék krém, és végül a második lap tészta. Tetejét csokimázzal díszítjük.

A receptet Beke Mihályné Margit jegyezte le.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvairecept.blog.hu/api/trackback/id/tr662584350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása